Työn imago-ongelma

Suomalainen työelämä on mainettaan parempi. Newsweek arvioi Suomen parhaaksi maaksi asua/muuttaa. Ja PISA-tutkimukset lupaavat hyvää osaamisellemme. Silti työllä on imago-ongelma Suomessa. Työelämä ei ole huonontunut, työntekijöiden mielikuva työstä sen sijaan on.

Miksi EVAn raportti keskittyy enemmän vanhojen myyttien kumoamiseen kuin uuden työn kymmeneen teesiin? Jos meillä on asiat hyvin kuten raportti väittää, mihin ihmeeseen perustuu perussuomalaisten käsittämätön protestinoste.

Varsinaiset muutokset ovat vasta tulossa
# Työelämä ei ole muuttunut liikaa vaan liian vähän. Eli työelämän todelliset muutokset ovat EVAn mukaan vasta kolkuttelemassa. Työelämä on muuttunut Suomessa vähemmän kuin yhteiskunta työelämän ympärillä. Sama pätee koulumaailmaan.

Hyvin- vai pahoivointia työssä?
# Tuloksellisen yrityksen henkilöstö voi hyvin eikä huonosti. Raportin mukaan se että julkisuudessa puhutaan enemmän väsymisestä kuin työn ilosta ja imusta, on median luoma ilmiö.
# Työssäoloajat ovat pidentyneet. Tämän kai allekirjoittaa jokainen tietotyötä tekevät. Työt hiipivät sähköpostin ja tietokoneen kautta perhereviirille. Toisaalta jos työssä arvostetaan merkityksellisyyttä, onko sillä väliä million ja missä ne työt tehdään osaamisintensiivisellä alueella.
# Työelämä ei ole huonontunut, mutta se ei ole myöskään parantunut. Ne joilla on työtä taipuvat ja ne joilla ei ole kurottelevat.

Eläkepommi onkin suutari?
# Eläkepommi on paljon pienempi uhka kuin eurooppalaisten pankkien romahtaminen.
# Meille on toitotettu että kun suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle, nuoret pääsee helpommin töihin. No todellisuudenhan näkee erityisvaikeasta nuorisotyöttömyyden asteesta. Odotan mielenkiinnolla sitä kulminaatiopistettä kun eläkkeellelähtijöistä tulee työvajekuoppa.
# Työn merkitys ja sisältö korostuvat jatkossa. Nuoret haluavat töihin omilla ehdoillaan jatkossa. , Kumpihan taipuu jatkossa: työ vai nuoret. Mistä löytyy nuorille mielekästä työtä? BB-talosta, rokkiklubilta ja NHL-kaukalostako?

Hyvillä osaajilla riittää kysyntää? Ainakin pätkittäin.
# Korkea osaaminen suojaa työtä. Niinpä, taitava pelaaja menestyy paremmin kuin surkea.
# Osaaminen ei pääse esiin nykyisillä työpaikoilla riittävän hyvin. Hyvä pomo on jatkossa arvokkaampi ominaisuus kuin hyvä palkka.
# Massatyö lähtee Aasiaan, pätkätyö pesiytyy Suomeen. Pätkätyö pesiytyy erittäin taitavasti erityisesti julkiselle sektorille, joka on todennäköisesti menemässä varsinaiseen työremonttiin.

Työstäkö vaalien pääteema?
# Maahanmuuttajat eivät vie suomalaisten työpaikkoja. Mutta persut vievät perinteisten puolueiden äänet.
# Ennakointi oli välillä koulutusselvittelyssä muotia. Mutta eipä nuo koulutuspoliittiset linjaukset kovin ketterästi ole muuttuneet.
# AY-liike ja yrittäjätahot ovat poteroituneet omiin toimialavankiloihinsa, eivätkä heitä uusia innovatiivisia päänavauksia. Itse kaipaisin palkkarengin ja yrittäjän väliin kolmatta vaihtoehtoa. Eräänlaista sisäistä yrittäjää.
# Teemmekö valintoja jatkossa talouskasvun vai tasa-arvoisemman hyvinvoinnin ehdoilla? Vastaukset näemme vaalien jälkeen.

EVAn raportti väittää erottavan faktan fiktiosta. Toisaalta viesti jotka vetoavat tunteisiin leviävät paremmin kuin ”tylsät” faktat. Haastankin sinut pohtimaan millaista on uusi innovatiivinen työ?

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Työn imago-ongelma

  1. Paluuviite: Tweets that mention Työn imago-ongelma | Yrittäjän verkkomarkkinointi -- Topsy.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s